Kaikissa pönttömalleissa on alareunasta avautuva etuseinä, lukuun ottamatta puukiipijän ja harmaasiepon pönttöjä, joiden rakenteen osalta se on tarpeeton. Tämä toimintatapa on osoittautunut käyttäjäystävälliseksi ja samalla se pidentää pöntön kestävyyttä.

Kaltevat katot ovat kiinnitetty tiiviisti pöntön runkoon uppokantaruuveilla. Näin vesi tai lumi ei jää makaamaan pöntön katolle, vaan valuu katon räystäältä pöntön etuseinän ohi maahan.

Tiaispöntöissä on teräksinen lentoaukon suojapelti, joka suojaa linnunpoikasia pesärosvoilta. Pelti on kiinnitetty neljällä ruuvilla etuseinään. Teräslevyssä oleva virheetön reikä on halkaisijaltaan vähintään 2 mm:ä suurempi kuin pöntön etuseinän reikä. Tämä suojaa linnun sulkia vaurioitumasta, lisäksi reiän sisäpinta on pyöristetty.

Pönttöjen takaseinään on kiinnitetty rimat, joiden ansiosta pönttö asettuu hyvin puun runkoa vasten ja samalla pöntön takaseinä pysyy irti puun rungosta, jota pitkin valuva vesi ei pääse sitä vahingoittamaan.

Sivuseinissä on silmukkaruuvit ripustuslankaa varten.

Osa pönttömalleista on valmistettu 21mm:n havuvanerista ja niihin on tehty lajityypin mukaan tarvittavat kiipeämisurat pöntön sisäpuolelle.

Lisäksi kaikissa pöntöissä on huomioitu ilmanvaihto.

Pikkulinnun pönttöjen vakiovarusteisiin kuuluu ripustuslanka(1,6m) ja kolme puupalikkaa suojaamaan puun runkoa.